Het groot onderhoud van de woningen aan de Melis Stokelaan, Anna Bijnslaan en Rederijkerstraat is in volle gang. Haag Wonen verduurzaamt daar 228 portiekwoningen. Muhammed Arif, huurder van Haag Wonen, werkt vanuit onderaannemer Stipt Techniek mee aan deze ‘inclusieve bouwplaats’: “Ik ben niet iemand die graag thuis zit. Ik wil werken, zodat ik een leven kan opbouwen.”
Hoofdaannemer ERA Contour kwam met het initiatief om samen met Haag Wonen en onderaannemers bij dit project te werken aan een ‘inclusieve bouwplaats’. Mensen die moeilijk aan een baan komen, krijgen hier de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Zo hebben 15 mensen al een kans gekregen via het project.
V.l.n.r. Astrid Mersman, Muhammed Arif en Ernesto Garay
Aan het werk zonder diploma’s
Muhammed kwam zo’n 4 jaar geleden vanuit Pakistan in Nederland wonen. Hoewel hij als professioneel timmerman werkte in zijn thuisland, komt hij in Nederland met alleen een basisopleiding zonder verdere diploma’s niet zomaar aan de bak. “Er wordt helaas alleen gekeken naar diploma’s”, legt Muhammed uit. “Daarnaast beheers ik de Nederlandse taal nog niet zo goed, dat maakt het lastig.” Via het Werkgeversservicepunt van de gemeente kwam hij in contact met Astrid Mersmans. Astrid werkt vanuit de stichting Duurzaam SROI aan een onderzoek naar hoe je mensen die moeilijk aan een baan komen, met succes aan het werk krijgt in de bouw.
Steuntje in de rug
Astrid: “Wij kijken echt naar de achtergrond van de persoon. Er zijn genoeg mensen die ontzettend graag willen werken, maar door allerlei belemmeringen niet aan een baan kunnen komen. Wij kijken waar dit vandaan komt en wat we eraan kunnen doen. We geven ze een steuntje in de rug door het opdoen van werkervaring.” Om er een succes van te maken, vraagt het een goede begeleiding vanuit het bouwbedrijf. Die begeleiding kost tijd. Astrid probeert te zorgen voor een win-win-winsituatie: “Bouwbedrijven werken met tevreden medewerkers, langdurig werkzoekenden komen aan een baan en Haag Wonen draagt haar steentje bij aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Een kans geven
Astrid bracht Muhammed in contact met Ernesto Garay, eigenaar van Stipt Techniek. “Wij werken met onze handen, en je hebt mensen nodig om het werk te doen. Het hebben van een taalachterstand of het ontbreken van diploma’s is voor mij geen reden om iemand niet aan te nemen. Iedereen verdient een kans. Het gaat om de synergie die je met elkaar hebt. Je wilt er allebei beter van worden en er iets van maken. Ik heb mensen nodig die het werk goed doen, zij willen een werkgever die hen een kans geeft. Vaak zijn ze daar dankbaar voor. En als ik zie dat ze meer willen leren, investeer ik in een opleidingstraject. We willen dat iedereen plezier heeft in zijn werk, dat straalt ook uit op het eindresultaat voor de opdrachtgever.”
Een mooie toekomst
Muhammed behaalde onlangs via Stipt Techniek zijn certificaat voor het verwijderen van asbest. “Het examen haalde ik in één keer en via Stipt pas ik alles gelijk toe in de praktijk. Ik leer dagelijks dingen bij. Ook op het gebied van taal. Ik volg een cursus Nederlands en probeer met mijn collega’s zoveel mogelijk Nederlands te spreken.” Daar is Ernesto trots op. “Het asbestexamen was in het Nederlands. We hebben het niet over een examen in Jip en Janneke taal. En dan in één keer slagen, dat is toch knap?” Ernesto ziet een mooie toekomst voor Muhammed binnen zijn bedrijf en kijkt uit naar een langdurige samenwerking. “Hij is erg leergierig, we hebben wederzijds vertrouwen en hij doet zijn werk goed. Hij heeft de kwaliteiten om verder te komen, om zijn eigen projecten te draaien. Ik hoop dat hij uiteindelijk doorgroeit tot uitvoerder bij ons, die capaciteiten heeft hij wel.” En Muhammed, die is vooral dankbaar voor deze kans: “Ik werk graag en bij Stipt heb ik het erg naar mijn zin. Ik kijk uit naar de toekomst.”
Het groot onderhoud in Morgenstond is in volle gang
Verduurzamen woningen Moerwijk
Ondanks dat we ons middenin de coronacrisis bevinden, gaat het onderhoud van Haag Wonen aan de woningen gewoon door. De werkzaamheden worden naar verwachting eind 2021 afgerond. Naast het isoleren van de woningen en verbeteren van het binnenklimaat door onder andere het aanpassen en vervangen van installaties, worden waar nodig ook de keuken, badkamer en het toilet vervangen. Aan de buitenzijde worden de woongebouwen geïsoleerd met behoud van de karakteristieke kenmerken van de naoorlogse architectuur.