Direct naar de content

21 maart 2022

Samen met bewoners kleuren we de Haagse Spoorwijk groen

Bobbi het vogeltje

Haagse Hendrik krijgt groene gevel en de Haagse Hendrik Tuinwedstrijd voor bewoners met veel animo van start!

Sinds begin dit jaar is de Haagse Spoorwijk een gloednieuw, duurzaam en groen stukje buurt rijker. Onder de naam Haagse Hendrik heeft Haag Wonen hier 154 nieuwbouwwoningen gebouwd. Niet alleen van binnen zijn de woningen duurzaam, ook aan de buitenkant zijn ze extra groen. En samen met bewoners werken we eraan om de buurt nóg groener en klimaatbestendiger te maken.

Verticale tuin vol met planten en kruiden

De schuttingen van de tuinen zijn groen en op alle schuren ligt een groendak bedekt met sedumplantjes. Dat ziet er niet alleen mooi uit; het houdt ook regenwater vast bij een hevige plensbui en zorgt voor isolatie van de schuur. En nu prijkt er ook een ware verticale tuin vol met planten en kruiden tegen de muur van het appartementengebouw, geplaatst door onze samenwerkingspartner T&G. De groene gevel beslaat 44 vierkante meter verdeeld over twee vlakken. In totaal zitten er 17 soorten planten en kruiden op.

T&G plaatst de groene gevel

De groene gevel van 44m2 aan planten en kruiden

Goed voor mens en dier

Rick Boelkens, ontwikkelmanager bij Haag Wonen: “De gevel heeft veel positieve effecten op het stadsklimaat. De mix aan plantensoorten vergroot de biodiversiteit, wat ten goede komt aan insecten en vogels. Het groen verlaagt bovendien hittestress: in de zomer blijft het gebouw koel en in de winter wordt warmte vastgehouden. Daardoor hebben de bewoners een fijner binnenklimaat. De gevel werkt ook luchtzuiverend en geluiddempend.”

Winnende idee van studenten

Extra bijzonder is dat het idee voor de groene gevel is ontstaan vanuit studenten van het ROC Mondriaan, waar Haag Wonen een lange samenwerking mee heeft. Rick: “Tijdens een projectweek zijn studenten uitgedaagd ideeën te bedenken rondom het thema: hoe kan de Haagse Hendrik groener? De winnende ideeën zijn echt uitgevoerd in het project, waaronder deze groene gevel. Daar ben ik erg trots op!”

De Haagse Hendrik Tuinwedstrijd voor bewoners met veel animo van start

Nu de nieuwe bewoners zijn ingetrokken in hun gloednieuwe woning, betrekken we ze graag bij het verder vergroenen en verduurzamen van hun buurt. Daarom organiseren we, samen met Klimaatkrachtig Delfland, dit voorjaar de Haagse Hendrik Tuinwedstrijd. Van de in totaal 80 bewoners met een tuin, hebben zich maar liefst 64 bewoners aangemeld voor de wedstrijd. Onder alle deelnemers hebben we een gratis complete tuininrichting verloot. De gelukkige winnaars zijn meneer en mevrouw Choukoud! De ingerichte tuin van de winnaars dient als voorbeeldtuin voor de rest van de deelnemers, die de komende maanden aan de slag gaan met de inrichting van hun eigen tuin. En wij gaan ze daar, samen met onze partners Klimaatkrachtig Delfland, Hovenier T&G en ROC Mondriaan, bij helpen met tips, inspiratie en hand- en spandiensten. De deelnemer met de mooiste, meest originele en klimaatbestendige tuin wint een mooie prijs.

Meer weten?

Lees meer op onze projectpagina Haagse Hendrik.

De trekking van de winnaar van de tuininrichting door Mohamed Baba (bestuursvoorzitter Haag Wonen) en Manita Koop (Hoogheemraad Hoogheemraadschap van Delfland)

Mevrouw Choukoud krijgt van huismeester Bastiaan Mielen het goede nieuws! Mevrouw Choukoud: “Ik ben heel erg blij dat wij de gratis tuininrichting hebben gewonnen!”

De lootjes met daarop de namen van alle aanmeldingen voor de tuinwedstrijd.