Direct naar de content

10 november 2021

Wat doen wij om deze wooncrisis te helpen oplossen?

Bobbi het vogeltje

Haag Wonen steunt het woonprotest in Den Haag. “We vinden dat een belangrijk signaal. De wooncrisis is een probleem waarmee wij dagelijks worden geconfronteerd”, zegt onze bestuursvoorzitter Mohamed Baba tegen Omroep West.

Zondag is het woonprotest in Den Haag. Wij sympathiseren met het protest. Dagelijks horen en zien wij verdrietige verhalen van mensen die geen woning kunnen vinden en noodgedwongen bij ouders of vrienden wonen, noodgedwongen onder één dak met hun ex-partner wonen, met een te groot gezin in een klein huis wonen of zelfs op straat leven. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. Wij juichen toe dat huurders en woningzoekenden massaal aandacht vragen voor de wooncrisis.

Dit kan zo niet langer

Teveel mensen kunnen geen kant op. De huizenprijzen rijzen de pan uit, mensen moeten jaren (te) lang wachten op een sociale huurwoning en huren in de vrije sector is voor velen onbetaalbaar.

Het tekort in onze regio Haaglanden is gigantisch

160.000 mensen zoeken een woning. Daarvan zijn 75.000 mensen dringend op zoek. Terwijl er jaarlijks maar zo’n 8.000 woningen beschikbaar komen.

Wat doen wij om deze wooncrisis te helpen oplossen?

We bouwen nieuwe woningen, versnellen de nieuwbouw, zetten doorstroomcoaches en seniorenmakelaars in, bouwen winkels en bedrijfspanden om tot woningen, komen met creatieve oplossingen en vragen hulp aan de gemeente om vergunningen en procedures te versnellen. Vóór 2030 willen we als corporaties in Haaglanden 17.500 nieuwe woningen erbij hebben. Toch is dat niet genoeg. Er moet zeker meer gebeuren. Wij zijn blij dat dit vanuit de samenleving duidelijk wordt gemaakt. Achter dit protest zit een brede beweging, gevormd door allerlei groepen uit de samenleving. We zijn het niet eens met alle eisen of acties achter de Woonopstand. Wel ondersteunen we de hoofdboodschap en de maatschappelijke roep om in te grijpen: er moet iets grondig veranderen op de woningmarkt, want de nood is nog nooit zo hoog geweest.

Wat je allemaal (niet) kunt doen met 60 miljoen

We roepen de overheid op de verhuurderheffing af te schaffen. Hier in Den Haag betalen de corporaties Haag Wonen, Staedion en Vestia dit jaar samen zo’n 60 miljoen euro aan verhuurderheffing. Een enorm bedrag aan extra belasting, opgebracht door onze huurders. Dit kunnen we niet investeren in nieuwe en gerenoveerde energiezuinige woningen, voor huurders en woningzoekenden. Voor bijna 60 miljoen euro bouw je 300 nieuwe woningen of maak je 600 woningen beter en energiezuiniger, zodat de energierekening omlaag kan voor onze huurders en woningzoekenden. Daarom roepen wij het nieuwe kabinet op de verhuurderheffing af te schaffen. Het is keihard nodig.

Lees hier het interview van Omroep West met onze bestuursvoorzitter Mohamed Baba.

Eerder deze week was Mohamed Baba ook te gast bij TV West Nieuws (het tweede item) en de West Wordt Wakker radio-uitzending (vanaf 40:50) over de woningnood.