Direct naar de content

24 april 2023

Werkbezoek minister Hugo de Jonge: samen inzetten om het leven in kwetsbare wijken te verbeteren

Bobbi het vogeltje

Op woensdag 19 april gingen ministers De Jonge en wethouders Martijn Balster en Hilbert Bredemeijer op werkbezoek in Den Haag Zuidwest. Bestuursvoorzitter van Haag Wonen Mohamed Baba en gebiedsmanager Pim Timmers gingen met hen langs in de woning van één van onze bewoners. 

Den Haag Zuidwest staat voor de opgave om 16.500 nieuwe woningen te bouwen en 8.500 woningen te renoveren/verduurzamen. Dat kunnen we alleen bereiken als we samenwerken. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat we mensen opleiden om deze opgave voor elkaar te krijgen.

In gesprek met bewoners
Tijdens het bezoek werd met de bewoner gesproken over de hoge energiekosten, de technische staat van de woning en de toekomst van het complex. Er is ook besproken waar de bewoners behoefte aan hebben. Door samen op te trekken met bewoners, de Gemeente Den Haag en andere corporaties willen we de energiekwetsbaarheid aanpakken. Bijvoorbeeld door de inzet van ‘energiefixers’. Energiefixers helpen kwetsbare huishoudens hun energieverbruik te verlagen door middel van energieadvies en kleine tot middelgrote energiebesparende maatregelen. Door hen in de wijk zelf op te leiden wordt niet alleen gewerkt aan de verduurzaming van woningen, maar kunnen ook werkzoekenden in de wijk de arbeidsmarkt op geholpen worden.

Handen ineen slaan
Woningbouwcorporaties, aannemers, school voor Entreeopleidingen- Roc Mondriaan en de Gemeente Den Haag slaan daarom de handen ineen. Tijdens het bezoek hebben Frank Post namens Heko – Brengt vastgoed naar morgen! en Hanne Overbeek gesproken over deze samenwerking. We gaan mensen in kleine stappen opleiden voor werk in de woningbouw en energietransitie. Hier liggen mooie kansen en dit vraagt om een integrale aanpak om meer te betekenen met en voor bewoners. Zo kunnen we samen bijdragen aan de wooncrisis, energietransitie, het creëren van arbeidskansen en de inzet van talenten in Den Haag Zuidwest.

Hugo de Jonge werkbezoek april 2023

Foto’s: Lex van Lieshout