Direct naar de content

17 december 2021

104 woningzoekenden sluiten jaar af met nieuwe woning in Haagse Spoorwijk

Bobbi het vogeltje

Onze mooie stad Den Haag heeft er 104 energiezuinige én betaalbare huurwoningen bij. De Jonathanstraat, Schimmelweg, Van Meursstraat en Doctor Schaepmanstraat krijgen nieuwe bewoners. Al kennen 15 van de ‘nieuwe huurders’ deze plek maar al te goed. Zij woonden er ook al voor de nieuwbouw. Nu keren ze terug naar hun geliefde oude buurtje, in een woning die splinternieuw, duurzaam en gelukkig nog altijd betaalbaar is. Begin volgend jaar, februari 2022, zijn ook de 50 appartementen klaar die aan de overkant van de straat staan. In diezelfde karakteristieke stijl met een knipoog naar het verleden.

Mevrouw Haribhajan is een van de huurders die terugkeert naar haar geliefde buurtje. Extra bijzonder is dat zij op bijna exact dezelfde plek komt te wonen als in het verleden. Een mooi moment dat een bloemetje en wat lekkers verdient. Mevrouw Haribhajan: “Ik ben heel blij om weer terug te zijn. Ik heb bijna 26 jaar op deze plek gewoond, samen met mijn 3 opgroeiende kinderen. Tijdelijk woonde ik in Rijswijk, dat is dichtbij. Mijn kinderen overtuigden mij om terug te gaan. Gelukkig heb ik dat gedaan. Het is een prachtige nieuwe woning, alles is gelijkvloers en er is een tuin. De buurt is echt zo mooi geworden. Wij gaan lekker aan de slag en dan half januari erin, een mooi begin van het nieuwe jaar!“

“Hier doen we het voor!”

Mohamed Baba, de bestuursvoorzitter van Haag Wonen: “Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare en fijne woning. Ik gun elke woningzoekende dat zij die woning snel vinden. Dat is mevrouw Haribhajan en 103 anderen hier gelukt. Hier doen we het voor! We zijn trots op dit mooie project, waarin we meer woningen bouwden dan er stonden. En dat is ook keihard nodig. In februari verblijden we nog 50 woningzoekenden met een nieuw appartement, hier aan de overkant. En we zijn nog lang niet klaar. We gaan volle kracht vooruit met het bouwen van betaalbare woningen in Den Haag en het isoleren en verbeteren van onze bestaande woningen. De komende 10 jaar trekken we daar ruim 1 miljard euro voor uit. Onze huurders en woningzoekenden kunnen op ons rekenen.”

“Aanwinst voor Spoorwijk”

Ook wethouder Martijn Balster is enthousiast over de nieuwe woningen in ‘zijn stad’. “Ik weet – als voormalig wijkbewoner – hoe de huizen er aan toe waren een aantal jaar geleden. Het was hard nodig dat we de wijk hier een opknapbeurt zouden geven. Wat een prachtige verbetering, wat een aanwinst voor Spoorwijk en zo betaalbaar! Den Haag heeft de ambitie om 4000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, waarvan 30 procent sociaal. Dit is erg belangrijk, omdat iedereen recht heeft op een fatsoenlijke en betaalbare woning. Met dit project zetten we hiermee een mooie stap. Ik wens alle bewoners veel woonplezier!”

Hendrik is modern én klassiek

Rick Boelkens, projectleider Vastgoed bij Haag Wonen: “De woningen die er stonden waren karakteristieke woningen in Berlagestijl, daarom hebben we gekozen voor een moderne vertaling daarvan. Er staan nu prachtige, duurzame huizen in de stijl van Hendrik Berlage. Niet voor niets heten ze ‘Haagse Hendrik’. Deze woningen zijn helemaal klaar voor de toekomst, waar bewoners weer nieuwe herinneringen maken.” Het nieuwbouwproject telt in totaal 154 Hendriks in drie smaken. “Met een vernieuwende en toch Haagse architectuur die thuishoort in Spoorwijk”, zegt Boelkens.

Hendrik is groen

Haag Wonen heeft de Haagse Hendrik extra groen gemaakt. Met groene schuurdaken, groene schuttingen en in 2022 wordt een verticale tuin aangelegd tegen een muur van het appartementengebouw.

Hendrik is betrokken

Haag Wonen en het ROC Mondriaan hebben een lange samenwerking, de Haagse Hendrik is al jaren het middelpunt voor een uitdagende projectweek bij het ROC Mondriaan. Eerst hebben leerlingen de Haagse Hendrik op ware grootte nagebouwd in de aula van hun school. In 2021 was het thema: hoe kan Haagse Hendrik groener? De winnende ideeën zijn ook echt uitgevoerd in het project. Samen met de nieuwe bewoners én met partners in de stad – Hoogheemraadschap Delfland, Duurzaam Den Haag en Terrein en Groen – start Haag Wonen nog een nieuw project. De bewoners worden uitgedaagd om hun omgeving klimaatadaptief in te richten. Daarmee dragen ze bij aan hun eigen buurt én aan een duurzamere en groenere stad Den Haag.

Meer weten?

Lees alle informatie op onze projectpagina Haagse Hendrik.

Mevrouw Haribhajan is blij met haar nieuwe woning in haar oude buurtje