Op vrijdag 13 december heeft Haag Wonen een belangrijke stap gezet in de buurtontwikkeling met de feestelijke opening van Marterrade 10. Het voormalige bedrijfspand, jarenlang verhuurd, is nu weer in eigen beheer en wordt ‘teruggegeven’ aan de buurt. Guus Frenaij, sociaal gebiedsontwikkelaar bij Haag Wonen en initiatiefnemer van het project, zegt: “Nu we dit pand weer in eigen beheer hebben, kunnen we samen met bewoners en wijkpartners écht iets betekenen voor de buurt. Met kunst, cultuur en samenwerking willen we deze plek transformeren tot een bron van verbinding en kracht. De opening is het begin van mooie ontmoetingen die de buurt verder versterken.”
Feestelijke opening waar bewoners samen een unieke lichtslinger maakten
Tijdens de feestelijke opening maakten bewoners samen een unieke lichtslinger van oude lampenkappen. Het programma weerspiegelde de integrale aanpak, met inspirerende gesprekken over buurtontwikkeling. Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga en Mohamed Baba benadrukten het belang van samenwerking voor een sterke buurt met placemaking. Het hoogtepunt was de onthulling van de nieuwe ontmoetingsruimte, De Kamer Rade, waarvan de naam door bewoners is gekozen. Met een kunstroute, workshops en een dansvoorstelling was er voor jong en oud iets te beleven. Bezoekers ontdekten atelierwoningen, ontmoetten lokale kunstenaars en vierden samen de verbinding tussen binnen- en buitenruimte.
Kunst en cultuur als drijvende kracht achter buurtontwikkeling
Na jarenlang verhuurd te zijn aan een zorginstelling, heeft Haag Wonen het pand sinds september weer in eigen beheer. Mohamed Baba, bestuursvoorzitter van Haag Wonen, zegt: “Dit project laat zien dat we verder kijken dan stenen. Als volkshuisvesters bouwen we aan gemeenschappen waar iedereen zich thuis voelt en kan bijdragen aan de buurt. Deze herontwikkeling is uniek: we investeren niet alleen in het pand, maar ook in de buitenruimte en de buurt. Zo wordt het plein voor de deur opgeknapt samen met de gemeente Den Haag en de GGD. Twee studenten van de Haagse Hogeschool hebben samen met bewoners meegedacht over dit plan. Ik ben trots op wat we samen met onze partners hebben bereikt en blij dat deze locatie nu officieel geopend is.”
Samenwerking geeft kleur aan de buurt
Haag Wonen werkt intensief samen met lokale kunstinstellingen zoals Stroom, Art-S-Cool, en met kunstenaars die rondom het plein wonen. Het pand biedt nu tijdelijke studio’s waar bewoners meedoen aan creatieve projecten. Femke IJsinga van Boxsel, zakelijk directeur van Stroom, zegt: ‘Deze samenwerking laat zien hoe kunst een verbindende kracht kan zijn in buurtontwikkeling. Het geeft niet alleen kleur aan de wijk, maar creëert ontmoetingen en versterkt de gemeenschap.’
Samen met Stichting DEVJO en de buurt werken we aan de invulling van de nieuwe studio’s, zowel in de tijdelijke als in de permanente situatie. Stichting DEVJO zet zich in om thuisloze mensen niet alleen een dak, maar ook een thuis te bieden. Samen kijken we naar wat de buurt nodig heeft en hoe de nieuwe bewoners een waardevolle toevoeging kunnen zijn.
Samen met de buurt, een plek voor iedereen
Marterrade 10 staat symbool voor samenwerking en betrokkenheid. Studenten Bo en Lex van de Minor Ruimtelijke Ontwikkeling werkten twee jaar geleden samen met bewoners aan een visie voor deze plek. Nu zijn ze opnieuw betrokken, dit keer als stagiair en medewerker. Met een team, waaronder community-builder Maud en projectleider Annemarie, wordt gewerkt aan verbinding en buurtversterking. Marterrade 10 wordt een plek voor ontmoetingen, waar kunst en cultuur tot leven komen en samen wordt gebouwd aan een fijne leefomgeving. Dit project toont hoe Haag Wonen bijdraagt aan een mooie stad waar iedereen kan meedoen.”