Direct naar de content

7 november 2021

Met bewoners in gesprek over de inrichting van hun binnentuin

Bobbi het vogeltje

Onlangs organiseerde Haag Wonen een aantal bijeenkomsten om met bewoners van de Pieter Langendijkstraat en de Erasmusweg in gesprek te gaan over de inrichting van hun binnentuin. Zo konden bewoners, op basis van de uitkomst van een eerder gehouden enquête, een keuze maken uit twee ontwerpen. Er was ook een prijsuitreiking voor deelnemers aan de enquête. Natuurlijk werd ook aan de jongste bewoners gedacht: zij konden meedoen met een kleurplaatwedstrijd.

Bewoners krijgen uitleg en bekijken de ontwerpen voor de binnentuinen

Haag Wonen is momenteel bezig om de drie binnentuinen aan de Pieter Langendijkstraat en de Erasmusweg grondig op te knappen. Zo krijgt elke tuin een wadi: een verdiepte greppel die regenwater bij hevige regenval goed kan afvoeren. De wadi slingert als een droog riviertje door de tuin, met beplanting die hier speciaal op is aangepast. Het water spoelt langzaam weg. Het grootste voordeel is dat er geen wateroverlast meer is en ook droogte wordt tegengegaan. De planten in de binnentuinen blijven daardoor ook groener en mooier. Over de verdere inrichting van de tuinen (zoals ontmoetingsplekken, speelvelden en bankjes) konden de bewoners meedenken.

Veel betrokkenheid en positieve geluiden van bewoners

Marisa Kok, beheerconsulent bij Haag Wonen: “We hebben zo’n 40 mensen gesproken tijdens de bijeenkomsten. Hoewel de meningen over de keus voor de ontwerpen verdeeld waren, was het globale geluid erg positief. De bewoners vonden de ontwerpen mooi en ze vonden het fijn dat we de waterproblematiek aanpakken. Ze zijn blij dat de tuinen aangepakt worden en hopen dat het ook netjes blijft. Daar zitten nog wel wat zorgen. Gelukkig hebben we best wat aanmeldingen gekregen van bewoners die een actieve rol willen spelen in het beheer van de binnentuinen. En zo’n 10 kinderen meldden zich aan voor het maken van insectenhotels, een activiteit die we onlangs organiseerden.”

“De ontwerpen zijn mooi, het wordt echt een verbetering”

Een van de bewoners die aanwezig was, is Jolanda. Zij woont hier al 12 jaar samen met haar zoon. Jolanda en haar zoon wonnen een bon van de Intratuin voor het invullen van de enquête. “Ik vind het heel goed dat de tuinen nu worden aangepakt. De ontwerpen zijn mooi, ik denk dat het echt een verbetering gaat worden. Het onkruid gaat weg en ik heb gehoord dat het ‘rattenproof’ is. Dat is erg fijn, want we hebben hier veel last van ongedierte. Ik hoop wel dat, als het hier straks helemaal opgeknapt is, het ook schoon en netjes blijft. Dan ga ik waarschijnlijk wel weer meer in de tuin zitten.”

Jolanda en haar zoon ontvangen de prijs van wijkteamleider Pim Timmers

Lees ook ‘Haag Wonen en Hoogheemraadschap Delfland bundelen de krachten voor een klimaatbestendige stad’ voor meer informatie over de herinrichting van de binnentuinen en onze samenwerking met Hoogheemraadschap Delfland.