Direct naar de content

149 woningen in Vrederust straks weer zo goed als nieuw

Bobbi het vogeltje

Vrederust is een groene wijk aan de rand van Den Haag. Hier verbetert en verduurzaamt Haag Wonen 149 woningen aan De Gaarde en Vrederustlaan. Zodat de bewoners hier met nog meer plezier kunnen wonen. Onze mooie stad Den Haag wordt hiermee weer een stukje mooier.   

Waar in Den Haag is dit? 

De Gaarde en Vrederustlaan liggen in de wijk Vrederust. Een ruim opgezette naoorlogse woonwijk met veel groen. Recreatiegebied De Uithof ligt op loopafstand. En voor de dagelijkse boodschappen kun je terecht in twee winkelcentra.  

Wat gaan we doen? 

De 149 woningen aan De Gaarde en Vrederustlaan zijn toe aan een opknapbeurt. Daarom gaan we ze renoveren en ook meteen verduurzamen.  

Alle woningen krijgen zonnepanelen, dubbelglas en een nieuwe CV-ketel. En natuurlijk brengen we ook isolatie aan. In deze woningen is het straks ook mogelijk om elektrisch te koken. Bewoners kunnen zelf kiezen of zij op gas willen blijven koken of overstappen op elektrisch. En met een geïsoleerd dak en verbeterde ventilatie zijn de woningen een stuk comfortabeler. We schilderen de kozijnen en waar nodig vervangen we de leidingen en radiatoren. Zijn de keuken, badkamer en toilet aan vervanging toe? Dan vervangen we die ook meteen. 

Het oog wil natuurlijk ook wat! Daarom knappen we ook de buitenkant van het gebouw op. Samen met de bewoners kiezen we uit de verschillende kleurenvoorstellen van de architect. En de balkonhekken schilderen we in een kleur die past bij de buitenkant van het gebouw. Het resultaat? Een compleet opgeknapte woning en woongebouw!

Hoe gaan we dit doen? 

Een verbouwing in huis geeft natuurlijk altijd gedoe. Stof, werklui over de vloer, geluid van machines en spullen aan de kant. Je kunt je woning tijdelijk niet gebruiken of anders dan je gewend bent. Tijdens de verbouwing kunnen bewoners als zij dat willen verblijven in een logeerwoning, een compleet ingerichte woning in de buurt. De werkzaamheden per woning duren ongeveer drie weken.  

Koffie met livemuziek 

Het is niet niks als je woning verbouwd wordt. Daarom informeerden we iedere bewoner persoonlijk over de plannen en wat dit voor hen betekent. Natuurlijk maken we goede afspraken. Hoe kunnen we de overlast beperken? En zoveel mogelijk rekening houden met de persoonlijke situatie?  

Wij vinden het logisch om onze bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij de verbouwing van hun woning. We zijn daarom meerdere keren in de wijk geweest om te horen waar zij behoefte aan hebben. Bij onze koffiekar met livemuziek vroegen we bijvoorbeeld wat zij fijn en minder fijn vinden aan de woning en de buurt. Bewoners zijn bijvoorbeeld blij met de grote woning, de buren en de groene omgeving, maar niet met tocht in huis, de huidige binnentuin en de matige isolatie. De wensen van de bewoners nemen we zoveel mogelijk mee in de plannen! 

Wanneer?  

De werkzaamheden zijn in de eerste helft van 2023 gestart. We verwachten half 2024 klaar te zijn. Dan is elke woning weer zo goed als nieuw! 

Een gezellige binnentuin voor iedereen 

Als kers op de taart gaan we aan de slag met de binnentuin en de voortuinen. Bewoners en mensen uit de buurt kunnen straks genieten van een mooi ingerichte binnentuin. Daar kunnen ze elkaar gezellig ontmoeten, tuinieren, ontspannen, spelen of picknicken.  

Voor het ontwerp van de binnentuin en voortuinen gaan we in gesprek met bewoners. Welke wensen hebben zij? Wat willen zij graag doen in de tuin? Want de tuin is er tenslotte voor hen. We denken uiteraard ook aan het klimaat. Zo kijken we bijvoorbeeld naar maatregelen voor de opvang van regenwater en het klimaatadaptief maken van de tuin. 

Mooie stad Den Haag  

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.