Direct naar de content

Nieuwbouw in de Heesterbuurt

Bobbi het vogeltje

De Heesterbuurt: waar nu nog 395 verouderde woningen staan, komen straks gloednieuwe sociale huurwoningen terug. Modern, betaalbaar, gasloos en energiezuinig. De woningen aan het Weigeliaplein, de Ribesstraat, Vlierboomstraat, Kamperfoeliestraat en de Hortensiastraat worden vervangen. Onze mooie stad Den Haag wordt hiermee weer een stukje mooier. 

Waar in Den Haag is dit? 

Het Weigeliaplein, de Ribesstraat, Vlierboomstraat, Kamperfoeliestraat en de Hortensiastraat liggen in de gezellige Heesterbuurt, aan de rand van het Valkenboskwartier. Een veelzijdige en levendige stadswijk, op twee stappen vallen van het centrum van Den Haag.  

Wat gaan we doen? 

De 395 woningen rondom het Weigeliaplein zijn in slechte staat. Als het even kan, verbetert en verduurzaamt Haag Wonen bestaande woningen. Soms lukt dat niet, zoals hier. Uit technisch onderzoek kwam naar voren dat het onmogelijk is om deze woningen te verbeteren en te verduurzamen. Daarom gaan we de woningen slopen en vervangen door nieuwe, comfortabele energiezuinige woningen.  

Wij willen op deze plek 100% van de huidige sociale huurwoningen terugbouwen, zodat mensen hier nog steeds goed en betaalbaar kunnen wonen. Verder is er straks ook plek voor mensen met een hoger inkomen. Voor hen komt er een mix van vrije sector- en koopwoningen.

Hoe gaan we dit doen? 

Voor de huidige bewoners betekenen de plannen dat zij op zoek moeten naar een nieuwe woning. Sommige bewoners zijn hier verdrietig over, omdat zij hier fijn wonen en een goede band hebben met de buren. En er zijn ook bewoners die zich zorgen maken over het vinden van een andere woning, die aan hun wensen voldoet. En dat begrijpen we heel goed. Natuurlijk gaan we de bewoners hierbij helpen. Om het hen een beetje makkelijker te maken, krijgen zij in elk geval een voorrangsverklaring. En ze hebben recht op een verhuiskostenvergoeding. 

Bewoners staan er niet alleen voor  

Het is niet niks als je te horen krijgt dat je woning wordt gesloopt. Daarom gaan we nog bij iedere bewoner langs om hun persoonlijke situatie te bespreken. Daarnaast zijn we in gesprek met de bewonerscommissie en maakten we samen met hen afspraken in een sociaal plan. Bijvoorbeeld over de mogelijkheid om terug te keren naar de nieuwe woningen in hun vertrouwde buurt. En over de tijdelijke bewoning van lege huizen, zodat we er met elkaar voor zorgen dat het tot het laatste moment prettig wonen blijft. Wij vinden het logisch dat we onze bewoners goed helpen. Bewoners staan er zeker niet alleen voor.

Samen verder 

De meningen over de plannen zijn verdeeld. Sommige bewoners begrijpen het besluit om de woningen te vervangen. Andere bewoners zijn het niet eens met de plannen en hebben een petitie overhandigd aan een aantal Haagse politieke partijen. Er is ook een actiegroep opgericht tegen de geplande sloop.  

Wij snappen dat het niet meevalt als je woning gesloopt wordt en dat sommige bewoners hier verdrietig over zijn. Dat betekent dat ze er fijn wonen. Helaas zijn de woningen echt op. Ook met een flinke renovatie kunnen we hier niet meer het comfort bieden dat je van een moderne en prettige woning mag verwachten. Juist omdat er bewoners zijn die het niet eens zijn met de plannen, willen wij graag met iedereen in gesprek. Met de actiegroep, de bewonerscommissie en individueel met bewoners. Samen willen we dit project stapje voor stapje voor iedereen tot een succes maken.

Wanneer? 

We verwachten in 2025 te starten met het slopen van de woningen en in 2026 te beginnen aan de bouw van de nieuwe woningen. 

Het plan

De woningen aan het Weigeliaplein, de Ribesstraat, Vlierboomstraat, Kamperfoeliestraat en de Hortensiastraat noemen we gezamenlijk De Vijf Heesters. Het gaat om vijf specifieke straten in de Heesterbuurt. Met onze samenwerkingspartners hebben we gewerkt aan het nieuwbouwplan. Je leest hier meer over de nieuwbouwplannen voor De Vijf Heesters.

Mooie stad Den Haag  

Wij zijn Haag Wonen. Wij zorgen voor goede, betaalbare en duurzame woningen in onze mooie stad Den Haag. Wij geloven dat een fijn thuis de basis is voor een goed leven. En dat een mooie stad, een stad is voor iedereen. Daar voel je je thuis en tel je mee. Samen maken we onze stad steeds mooier.