Direct naar de content

23 februari 2023

Start onbemande scootmobielpool in seniorencomplex de Marterrade

Bobbi het vogeltje

Het delen van een scootmobiel. Vanaf deze maand kan dat in seniorencomplex de Marterrade. Bewoners die slecht ter been zijn, maken gebruik van een ‘deelscootmobiel’. Mirko Pasman, projectleider van de pilot onbemande scootmobielspools bij gemeente Den Haag is enthousiast: “Dit is uniek in Nederland en Den Haag heeft de primeur.”

De pilot ging eerder van start op het Drentheplantsoen (Hof Wonen) en op Het Coornhert, Erasmusplein 87 (van Woonzorg), nu is daar de Marterrade aan toegevoegd. Het is een samenwerking tussen gemeente, woningcorporaties, scootmobielleveranciers en HublogiQ.

Grote drukte met scootmobielen in de portieken
Als je slecht ter been bent, heb je recht op hulp. Je kunt een scootmobiel aanvragen bij de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Als gevolg van een toename van de vraag naar scootmobielen is er een stallingsprobleem ontstaan. Op een aantal plekken staan er scootmobielen in de portieken en galerijen.

“We krijgen daar als woningcorporatie klachten over”, zegt Susan van der Steen, directeur Wonen bij Haag Wonen. Je krijgt alleen een scootmobiel als er een goede stallingsmogelijkheid is. Bewoners moeten daarvoor in gesprek met de woningcorporatie. “Wij zitten echt met de handen in haar”, zegt Mirko. “Er is zoveel vraag naar, maar op een gegeven moment is de ruimte op.” Daardoor moeten bewoners soms lang wachten tot ze en scootmobiel krijgen toegewezen.


Een deelscootmobiel is daarom één van de oplossingen
“Iedereen heeft recht op mobiliteit, maar je ziet dat er maatschappelijke problemen ontstaan”, zegt Susan. “Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en meewerken aan het vinden van oplossingen. Niets doen is geen optie dus we moeten op zoek naar innovatieve ideeën. Het delen van een scootmobiel is één van de oplossingen.” Een scootmobiel deel je met maximaal 3 personen, dat scheelt al snel 1 tot 2 oplaadpunten en scootmobiels in de gang. Na een rijvaardigheidsles krijgen gebruikers een persoonlijke leenpas. Daarmee loggen ze in en halen de scootmobiel uit de box in de binnentuin. De scootmobiel heeft een modem en een GPS. Daarmee zie je waar de scootmobiel is. Is de accu leeg of staat de gebruiker met pech? Dan krijgt de centrale een melding. Zo is er altijd hulp dichtbij als de bewoner stil komt te staan.

De heer Parta is de eerste deelnemer van de pilot
Na een paar oefeningen op het plein voor het complex, is de rijvaardigheidsles voltooid. De heer Parta is blij dat hij gebruik kan maken van de deelscootmobiel: “De scootmobiel gaat me helpen om boodschappen te doen en om naar de dokter en het ziekenhuis te gaan. Het geeft me meer controle omdat ik niet meer hoef te wachten op de taxi.”

Wie komt in aanmerking voor de scootmobielpool?
De scootmobielpool is bedoeld voor mensen die slecht er been zijn, maar niet ieder dag een scootmobiel nodig hebben. Zij melden zich aan bij de gemeente. De scootmobielpool zal minimaal 6 maanden draaien, maar er is verlenging tot eind 2023 aangevraagd.