Direct naar de content

28 januari 2021

Wat doet Haag Wonen om woningzoekenden aan een woning te helpen?

Bobbi het vogeltje

In onze mooie stad Den Haag is de vraag naar betaalbare woningen groot en het aanbod onvoldoende. En dat geldt zeker voor sociale huurwoningen. Als puur Haagse woningcorporatie en maatschappelijke organisatie steekt ons dat enorm. Mensen wachten jaren op een fijn thuis dat past bij hun situatie. Woningzoekenden reageren te vaak zonder resultaat op woningen via Woonnet-Haaglanden.nl, de plek waar alle sociale huurwoningen in de regio Haaglanden worden aangeboden.

Daarom doen we er alles aan om die wachtlijsten te verkleinen, de wachttijd te verkorten. Zodat we mensen die een woning zoeken, sneller een fijn en passend thuis kunnen geven. En ze niet langer hoeven wonen in een huis dat allang niet meer bij hen past. Of eindelijk een eigen woning kunnen huren in plaats van bij ouders in te blijven wonen of op een andere manier een onderkomen moeten vinden.

Hoe doen we dat?

We zorgen voor meer sociale huurwoningen, door nieuwbouw op nieuwe plekken en door het ombouwen van bedrijfspanden tot woningen. Wanneer we sociale huurwoningen moeten vervangen door nieuwe, meer comfortabele woningen, streven we ernaar om meer sociale huurwoningen op diezelfde plek terug te bouwen. En natuurlijk zorgen we ervoor dat een sociale huurwoning zo snel mogelijk weer wordt verhuurd, zodat we snel een nieuwe huurder blij kunnen maken met zijn of haar eigen stek. We houden dat goed in de gaten en publiceren hier ook over in ons jaarverslag.

Waarom vinden we het zo belangrijk dat er weinig woningen leegstaan?

Veel mensen wachten op een sociale huurwoning in Den Haag. Daarom doen we er alles aan om te voorkomen dat een woning onnodig of te lang leeg staat. In de eerste plaats uiteraard omdat wij zo snel mogelijk een fijn thuis willen bieden aan mensen die wachten op een sociale huurwoning. Daar zijn wij voor als corporatie. Daarnaast werken wij als maatschappelijke organisatie met maatschappelijk geld. En we hebben elke euro keihard nodig, gezien de vele opgaven die we hebben op het gebied van woningen bouwen, renoveren, verduurzamen en zorgen voor goede leefbaarheid in onze wijken. Bijna al onze inkomsten komen uit de verhuur van onze woningen. Logisch dus dat wij een huurwoning niet onnodig leeg laten staan. Dat kunnen we gewoon niet maken. Niet richting de 80.000 actief woningzoekenden in de regio Haaglanden. En niet richting onze huurders en de stad Den Haag.

Waarom staan dan toch soms woningen leeg?

Het is onmogelijk om 365 dagen per jaar al onze ruim 21.000 woningen te verhuren. Soms staan woningen korte tijd leeg, doordat de ene huurder vertrekt en we die woning onderhoud geven, voordat we deze weer verhuren aan een nieuwe huurder. Soms staan woningen ook wat langer leeg, wanneer we een woongebouw renoveren of groot onderhoud geven bijvoorbeeld. Waardoor woningen worden gebruikt als logeerwoning, rustwoning of proefwoning voor het testen van de werkzaamheden. En soms staan woningen te koop die daardoor niet verhuurd zijn. Al zijn we daar terughoudend in. We verkopen alleen woningen waarover we afspraken hebben gemaakt met de gemeente Den Haag en onze huurdersvereniging HOHW. De opbrengsten kunnen we goed gebruiken voor onderhoud, renovatie en bouw van sociale huurwoningen.

Helaas maken we soms mee dat een woning van ons wordt gekraakt

Dat betekent dat we die woning niet kunnen verhuren aan een gezin, een starter, een alleenstaande of een stel dat al jaren wacht op een fijne woning. Kraken is een strafbaar feit. Dat is wettelijk bepaald. Wij vinden het niet oké dat krakers voordringen en de pas afsnijden van mensen die netjes op hun beurt wachten. Dat kunnen én willen we als sociale verhuurder niet uitleggen aan de vele woningzoekenden die er in Den Haag zijn. Uiteraard willen we het liefste dat iedereen een fijn huis heeft. Ook mensen die menen dat kraken de enige oplossing is. Daarom zoeken we altijd eerst naar een oplossing met krakers, zodat de gekraakte woning beschikbaar komt voor een woningzoekende. Regelmatig bieden we krakers ook aan om te helpen bij het vinden van een sociale huurwoning, als zij dat willen én als zij staan ingeschreven als woningzoekende. Wat ons overigens logisch lijkt en we ook van harte aanraden. Vaak komen we er met elkaar uit, zolang we elkaar respecteren en begrip hebben. Zo helpen wij mensen met een bescheiden inkomen graag op een eerlijke manier aan een fijne woning. Nu alleen nog

Meer weten over een woning huren?

Hier vindt u er alles over.