Op 31 januari hebben we de Klimaatkrachtig Trofee van Delfland doorgegeven aan de Buurttuin Zusterstraat in de Schilderwijk. Deze groene Buurttuin is een mooi initiatief van buurtbewoners. Het is niet alleen een groene oase, maar ook een plek waar bewoners samenkomen om te tuinieren of bijvoorbeeld pizza’s te bakken in de pizzaoven De trofee dient als erkenning voor de duurzame en klimaatbestendige transformatie van de binnentuin.
Een groene buurt door samenwerking
De Hoogheemraad van Delfland Manita Koop is blij met initiatieven zoals de Buurttuin: “Ik ben onder de indruk van wat de bewoners uit deze buurt hier hebben gemaakt. Wij vinden het belangrijk samen met inwoners het stedelijk gebied te vergroenen. Het doel is namelijk water op te vangen waar het valt en daarbij ook een plek te creëren waar bewoners samen kunnen komen. De Zustertuin is hiervan een prachtig voorbeeld.”
Nog meer groen in de Schilderwijk
De inzet van buurtbewoners kan veel moois teweegbrengen. Vera Korterink, onze gebiedsregisseur voor de Schilderswijk vertelt: “We kijken ernaar uit om samen met de Buurttuin Zusterstraat verder te bouwen aan een nog groenere buurt! De naastgelegen bouwplaats van Haag Wonen kan in de toekomst ook samen met de buurtbewoners opnieuw ingericht worden tot een groene en klimaatvriendelijke omgeving.”
Wat is de Klimaatkrachtig Doorgeeftrofee
De Klimaatkrachtig Doorgeeftrofee is een initiatief van het programma Klimaatkrachtig Delfland van het Hoogheemraadschap van Delfland. Partners binnen het netwerk geven de trofee door aan elkaar wanneer er een belangrijke stap is gezet naar een klimaatbestendige regio. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een gebied te vergroenen, een slim idee op het gebied van klimaatadaptatie of een maatregel om regenwater op te vangen en te hergebruiken.
Klimaatadaptieve binnentuinen
Haag Wonen ontving de trofee zelf twee jaar geleden voor de klimaatadaptieve binnentuinen aan de Pieter Langendijkstraat. We hebben de binnentuinen toen in samenspraak met onze huurders aangelegd. Zij mochten beslissen welke bomen er kwamen, er zijn bankjes geplaatst waar de huurders kunnen zitten en zij kozen de plek voor de moestuinen. De klimaatadaptieve binnentuinen zorgen voor minder wateroverlast vanwege het vele groen en de grote wadi. Als het hard regent vangt deze wadi veel water op. De bomen zorgen dat de temperatuur op warme dagen aangenamer is en dat leidt tot minder hittestress.