Direct naar de content

3 april 2024

Jaarlijkse huuraanpassing 2024

Bobbi het vogeltje

Op 1 juli verandert de huurprijs van jouw huis. Ieder jaar in juli mogen woningcorporaties namelijk de huurprijs aanpassen. Dat heeft de overheid zo bepaald. De overheid bepaalt ook hoeveel de huurprijs maximaal mag stijgen.

In 2024 mag de huurprijs van sociale huurwoningen gemiddeld met maximaal 5,3% stijgen. De huurprijs van vrije sector woningen mag maximaal met 5,5% stijgen. Of jouw huur omhoog of omlaag gaat staat in de brief die eind april op je deurmat valt. Deze brief is ook te bekijken via mijnHaagWonen.  

Lees meer over de jaarlijkse huuraanpassingbezwaar makeneenmalige huurverlaging aanvragen en hulp als u de huur lastig kunt betalen.

 

Hoe bepaalt de overheid met hoeveel de huur mag stijgen?

De prijzen in Nederland stijgen. De boodschappen, de kosten voor je zorgverzekering en de energiekosten zijn bijvoorbeeld duurder geworden. Dat heet inflatie.

Ook voor woningcorporaties is nu alles duurder. Het bouwen van nieuwe huizen kost meer geld. En ook het verbeteren van onze huizen is duurder geworden. Om dit te kunnen blijven doen, mogen we de huren van de overheid dit jaar verhogen met gemiddeld 5,3% (sociale huurhuizen) en 5,5% (vrije sector huizen).

Er zijn te weinig huizen in Nederland. De overheid wil daarom dat woningcorporaties nog meer nieuwe huurhuizen bouwen. En de overheid wil dat corporaties huizen sneller verbeteren. Verbeteren is ook energiezuiniger maken. Ook wil de overheid dat wij werken aan fijn wonen in de wijken.
En dat wil Haag Wonen ook graag allemaal doen.

Waar besteden wij de huur de komende jaren aan?

Nieuwe huizen bouwen

In onze stad moeten mensen lang wachten op een sociale huurwoning. Er zijn te weinig huizen. Tot 2033 bouwt Haag Wonen 3.600 woningen: 3.000 nieuwe sociale huurwoningen en 600 nieuwe middenhuurwoningen.


Mensen fijn laten samen wonen in de wijk

  • Een prettige buurt gaat over schoon, heel en veilig. Over het plaatsen van een bankje voor ontmoeting. Over een oplaadplaats voor je scootmobiel. Of over het opruimen van vuil of het verzorgen van de tuin. Onze huurders geven zelf aan welke wensen en ideeën zij hebben. We bekijken per buurt hoe we deze samen met bewoners en partners mooier kunnen maken.
  • We pakken binnentuinen- en terreinen aan en richten deze klimaatadaptief in met ruimte voor ontmoeting.
  • We bieden steun aan woningzoekenden met een urgentieverklaring, statushouders, daklozen en andere bijzondere doelgroepen. We letten op een goede mix aan bewoners met verschillende inkomens en achtergronden.
  • We vinden het belangrijk dat je veilig kan wonen. We pakken woonfraude hard aan.


Bestaande huizen onderhouden en energiezuiniger maken

  • Vóór 2029 verbeteren we bij onze woningen de EFG-energielabels. Goede isolatie betekent een woning die prettiger en behaaglijker aanvoelt. Dit maakt het voor onze huurders mogelijk het energieverbruik te verlagen.
  • We leggen de komende jaren in overleg met bewoners zoveel mogelijk zonnepanelen op onze woningen.
  • We werken eraan om in 2040 driekwart van onze woningen op warmtenetten aan te sluiten, waarvan het grootste deel uiterlijk in 2030.
  • Het grondstoffengebruik bij bouw en onderhoud is zoveel mogelijk circulair. Dat betekent dat we zoveel mogelijk producten opnieuw gebruiken.

Wij begrijpen dat een huuraanpassing geen prettig bericht is in een tijd waarin alles steeds duurder wordt. Daarom is de jaarlijkse huurverhoging minder dan de jaarlijkse loonstijging, zodat de huur betaalbaar blijft. Wij volgen hierin de Nationale Prestatieafspraken van Aedes (de vereniging van woningcorporaties), de Woonbond en de overheid. Hierin zijn afspraken gemaakt over de jaarlijks toegestane huurverhoging.